Wykonanie
Na początku moje zamiary dotyczące przygotowania
kalafiora były inne - miał być ugotowany
kalafior polany
masełkiem z
bułką tartą (pycha!) ale oczywiście musiałam coś wymysleć i tak powstała zapiekanka kalafiorowa z
ryżem i
curry, a to wszystko zalane beszamelem i posypane dużą ilością
sera. Smakowało :)Składniki:
- 1
kalafior- 1,5 szklanki
ryżu- 1
cebula-
przyprawa curry-
sól,
pieprz-
ser żółtyBeszamel:- 2 łyżki
masła- 2 płaskie łyżki
mąki- około półtorej szklanki
mleka- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz1.
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy chwilę w osolonej wodzie (ważne aby go nie rozgotować)2.
Cebulę drobno kroimy i rumienimy na rozgrzanej patelni na łyżce
masła.3. Gotujemy
ryż, który następnie mieszamy z usmażoną
cebulką i
curry (ilość zależy od upodobań, ja dałam około 2 łyżeczek, jeśli ktoś nie lubi może pominąć) Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4.
Kalafiora odcedzamy i wykładamy na
ryż.5. przygotowujemy
sos beszamelowy: w małym garnku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po chwili wlewamy pół szklanki
mleka, energicznie mieszamy żeby pozbyć się wszelkich grudek. Dolewamy pozostałe
mleko oraz
przyprawy (
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sól) i gotujemy przez chwilę na małym ogniu.
6. Gotowym
sosem beszamelowym zalewamy
kalafiora i posypujemy
startym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do momentu zarumienienia się
sera.