Wykonanie
Barszcz ukraiński jest pyszną i sycącą zupą. Polska wersja nie jest tak tłusta jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, niemal danie jednogarnkowe. W zimowe, ponure dni jest ona jak balsam dla ciała, aromatyczna, gęsta i pożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na
mięsie kury.

SKŁADNIKI :3 średnie
buraki1-2
udka kurczakawłoszczyzna (
marchew, kawałek
selera,
pietruszka, kawałek
pora, plaster
białej kapusty )1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1/2 puszki białej lub
czerwonej fasoli2
ziemniaki, pokrojone
liść laurowy,
ziele angielskie, kilka kulek
pieprzu1 łyżka
przecieru pomidorowego100 ml gęstej
śmietany2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
mąkisól,
pieprz ,
magi do smakuposiekana
natka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z
liściem laurowym, zielem i
pieprzem. Zalewamy około 2 litrami
wody i gotujemy około 30 minut.Po tym czasie dodajemy
buraczki,
ziemniaki,
cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.
Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną
kapustą.Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy
przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy
wody.Na koniec dodajemy
śmietanę wymieszaną z
mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia.Teraz wlewamy
sok z cytryny, wsypujemy odcedzoną
fasolkę i dodajemy
natkę pietruszki, można jeszcze doprawić ją do smaku.Barszcz ukraiński podajemy z
pieczywem, pierożkami lub krokietami. Smacznego.