ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI

BARSZCZ UKRAIŃSKI

nazwa

Wykonanie

Barszcz ukraiński jest pyszną i sycącą zupą. Polska wersja nie jest tak tłusta jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, niemal danie jednogarnkowe. W zimowe, ponure dni jest ona jak balsam dla ciała, aromatyczna, gęsta i pożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury.
SKŁADNIKI :
3 średnie buraki
1-2 udka kurczaka
włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty )
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli
2 ziemniaki, pokrojone
liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 ml gęstej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki
sól, pieprz , magi do smaku
posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut.
Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.
Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą.
Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody.
Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia.
Teraz wlewamy sok z cytryny, wsypujemy odcedzoną fasolkę i dodajemy natkę pietruszki, można jeszcze doprawić ją do smaku.
Barszcz ukraiński podajemy z pieczywem, pierożkami lub krokietami. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/01/barszcz-ukrainski.html