ßßß Cookit - przepis na Ciasto bajadera

Ciasto bajadera

nazwa

Wykonanie

Przepis dla miłośników bajaderek -zwłaszcza jak trzeba zużyć resztki niepotrzebnych ciastek lub biszkoptu jak w moim wypadku. Bądź upiec biszkopt z 3 jajek ;). Ciasto znika raz dwa, nie jest mdłe dzięki dodaniu powideł i nie za słodkie :).
Ciasto: blaszka 26 x24 cm
30 dag mąki
7 dag cukru
3 jajka
12,5 dag margaryny
65 ml ś 30 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
sól
Masa
30 dag pozostałości z ciastek, biszkoptów, herbatników
12,5 g margaryny
5 dag cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
pół słoika powideł śliwkowych
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów lub migdałów
80 ml mleka
aromat rumowy lub 3 łyżki rumu
Polewa
1/2 kostki margaryny
3-5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej śmietany
Opis wykonania:
Ciasto
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do mąki wraz z cukrem i jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.
Masa
Rozpuszczamy margarynę, następnie jeszcze do ciepłej dodajemy cukier, kakao oraz mleko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Pozostałości ciasta lub ciastek kruszymy ( jeżeli nie macie upieczcie biszkopt z 3 jajek tylko bardziej go wysuszcie przy pieczeniu ) dodajemy posiekane bakalie oraz powidła i aromat, dokładnie mieszamy i zaraz wykładamy na ciasto. Równomiernie rozprowadzamy.
Polewa
W wodzie namaczamy żelatynę, margarynę rozpuszczamy następnie dodajemy cukier i kakao, podgrzewamy lekko - masa nie może się zagotować. Gdy masa ładnie się połączy ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Ja użyłam tylko 3 łyżek cukru bo chciałam by polewa nie była za słodka.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/02/ciasto-bajadera.html