Wykonanie
Przepis dla miłośników bajaderek -zwłaszcza jak trzeba zużyć resztki niepotrzebnych
ciastek lub
biszkoptu jak w moim wypadku. Bądź upiec
biszkopt z 3
jajek ;). Ciasto znika raz dwa, nie jest mdłe dzięki dodaniu powideł i nie za słodkie :).

Ciasto: blaszka 26 x24 cm30 dag
mąki7 dag
cukru3
jajka12,5 dag
margaryny65 ml ś 30 %2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowysólMasa30 dag pozostałości z
ciastek,
biszkoptów,
herbatników12,5 g
margaryny5 dag
cukru3 łyżki gorzkiego
kakaopół słoika
powideł śliwkowychgarść
rodzynekgarść posiekanych
orzechów lub
migdałów80 ml
mlekaaromat rumowy lub 3 łyżki
rumuPolewa1/2 kostki
margaryny3-5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej
śmietanyOpis wykonania:Ciasto
Mąkę przesiewamy z
solą i
proszkiem do pieczenia do miski.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do
mąki wraz z
cukrem i
jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.MasaRozpuszczamy
margarynę, następnie jeszcze do ciepłej dodajemy
cukier,
kakao oraz
mleko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Pozostałości ciasta lub
ciastek kruszymy ( jeżeli nie macie upieczcie
biszkopt z 3
jajek tylko bardziej go wysuszcie przy pieczeniu ) dodajemy posiekane
bakalie oraz powidła i aromat, dokładnie mieszamy i zaraz wykładamy na ciasto. Równomiernie rozprowadzamy.PolewaW wodzie namaczamy
żelatynę,
margarynę rozpuszczamy następnie dodajemy
cukier i
kakao, podgrzewamy lekko - masa nie może się zagotować. Gdy masa ładnie się połączy ściągamy ją z ognia i dodajemy
żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy
śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Ja użyłam tylko 3 łyżek
cukru bo chciałam by polewa nie była za słodka.