ßßß
Ciasto: blaszka 26 x24 cm30 dag mąki7 dag cukru3 jajka12,5 dag margaryny65 ml ś 30 %2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowysólMasa30 dag pozostałości z ciastek, biszkoptów, herbatników12,5 g margaryny5 dag cukru3 łyżki gorzkiego kakaopół słoika powideł śliwkowychgarść rodzynekgarść posiekanych orzechów lub migdałów80 ml mlekaaromat rumowy lub 3 łyżki rumuPolewa1/2 kostki margaryny3-5 łyżek cukru pudru3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny5 łyżek kwaśnej śmietanyOpis wykonania:CiastoMąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do mąki wraz z cukrem i jajkami miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy w 180 C około 15 minut . Studzimy.MasaRozpuszczamy margarynę, następnie jeszcze do ciepłej dodajemy cukier, kakao oraz mleko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Pozostałości ciasta lub ciastek kruszymy ( jeżeli nie macie upieczcie biszkopt z 3 jajek tylko bardziej go wysuszcie przy pieczeniu ) dodajemy posiekane bakalie oraz powidła i aromat, dokładnie mieszamy i zaraz wykładamy na ciasto. Równomiernie rozprowadzamy.PolewaW wodzie namaczamy żelatynę, margarynę rozpuszczamy następnie dodajemy cukier i kakao, podgrzewamy lekko - masa nie może się zagotować. Gdy masa ładnie się połączy ściągamy ją z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy trzepaczką, wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Ja użyłam tylko 3 łyżek cukru bo chciałam by polewa nie była za słodka.