Wykonanie
Ciasteczka kruche z
cukrem - proste i przepyszne. Idealne do
kawy, a także na podarekod Zajączka dla najmłodszych. Wystarczy sięgnąć po wielkanocne foremki, siłę
mięśni Męża, uruchomić pokłady cierpliwości i po kilku godzinach mamy kilka tac pysznych, uroczych
ciastek.Pierwsze własnoręcznie upieczone ciacha upiekłam właśnie według tego przepisu (od koleżanki mamy),
potem sięgałam po wiele innych, jednak ten smak jest niezapomniany!Poza tym w trakcie wałkowania ciasto się nie przykleja zbytnio do wałka, a
ciasteczka można dowolnie ozdabiać -
cukrem, perełkami cukrowymi,
migdałami czy orzeszkami.W każdej z tych kombinacji są pyszne, aczkolwiek chyba najsmaczniejsze klasyczne z
cukrem!
50 dag
mąki tortowej16 dag
cukru pudru16 dag
margaryny4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
cukru waniliowego2
jajka2 łyżki
smietany1
białko do smarowania
ciastekcukier kryształ do dekoracji (mogą być
orzechy,
migdały, posypki
cukrowe)Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę, dodajemy
margarynę, siekamy, dodajemy
jajka i
śmietanę. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, nawet cieniej. Wykrawamy foremkami kształty, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym
białkiem i posypujemy
cukrem i pieczemy około 10 minut na złoty kolor. A
potem następna blacha i kolejna,
ciastek wychodzi na około 4-5 blaszek przy piekarniku 60 cm.