ßßß

Składniki3 szklanki mąki tortowej2/3 szklanki cukru pudru4 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki cukru waniliowego160 gram margaryny2 jajka2 łyżki śmietanyDo ozdabiania:1 białko do smarowaniaposypka cukrowacukier kryształMąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną, jajkiem i śmietaną i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy świąteczne kształty foremkami.Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem smarujemy wierzch ciastek białkiem za pomocą pędzelka (świetne są te silikonowe), posypujemy posypką cukrową, cukrem, a można także orzechami czy płatkami migdałowymi. Piec około 15 minut w temp.175 stopni na zloty kolor.