Wykonanie
Coraz bliżej święta, zatem trwa odkurzanie starych, sprawdzonych przepisów - jednym z moich ulubionych jest przepis na
Ciasteczka z
cukrem i posypką
cukrową, kruche, idealne do jedzenia i na choinkę. Przepis jest prosty, ciasto łatwo się zagniata i szybko rozwałkowuje, a
potem mogą tygodniami leżeć w metalowych puszkach :) Zazwyczaj robię 1,5 porcji, co
daje jakieś 3 blachy
ciastek, ale chętnych do przyjęcia darowizny
ciastek zawsze jest duuuużo.. :)Poniżej fotka z pierwszej gwiazdki jako Pani Żona, a Pan Mąż pozwolił kupić cudnej urody paterę świąteczną, którą za kilka tygodni znowu ozdobi nasz świąteczny stół :p
Składniki3 szklanki
mąki tortowej2/3 szklanki
cukru pudru4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
cukru waniliowego160 gram
margaryny2
jajka2 łyżki
śmietanyDo ozdabiania:1
białko do smarowaniaposypka cukrowa
cukier kryształ
Mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy przesiewamy na stolnicę, siekamy z
margaryną,
jajkiem i
śmietaną i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy świąteczne kształty foremkami.Układamy
ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Potem smarujemy wierzch
ciastek białkiem za pomocą pędzelka (świetne są te silikonowe), posypujemy posypką
cukrową,
cukrem, a można także
orzechami czy
płatkami migdałowymi. Piec około 15 minut w temp.175 stopni na zloty kolor.