Wykonanie
W sezonie na świeże
maliny najczęściej robię ciasta właśnie z nimi. Warto na maxa je wykorzystać właśnie teraz, bo takie są najlepsze, najsmaczniejsze.Sięgam po wypróbowane przepisy, ale dla urozmaicenia menu i zaspokojenia ciekawości eksperymentuję.Lekkie ciasto z musem
malinowym i nutellą jest takim moim kolejnym, kulinarnym eksperymentem.Ciasto jest lekkie w jedzeniu, wręcz delikatne, nie za słodkie, aromatyczne. Polecam ♥
Składniki blatów
biszkoptowych (forma o wym. 28x40cm):4
jajka4 łyżki wrzątku120g
cukru65g
mąkiszczypta
soliSkładniki kremu
śmietanowo-
rumowego :800ml
śmietany kremowej 30% do deserów (dobrze schłodzonej)¼ - ½ szklanki
cukru pudru7 łyżek
rumu4 łyżeczki
żelatynySkładniki musu
malinowego :500g
malin¼ - ½ szklanki
cukru1
galaretka malinowa½ szklanki wrzątkuPonadto :krem nutella
herbatniki prostokątne (30-40 szt)Wykonanie blatów
biszkoptowych :
Żółtka oddzielamy od
białek, posypujemy
cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej
wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami
mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli i delikatnie mieszamy z
ciastem.Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch jednakowych, prostokatnych form o wym. 28x40cm, wyłożonych papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnie za pomocą szpatułki.Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika na jasnozłoty kolor, oddzielnie każdy blat lub jednocześnie oba (piekłam oddzielnie). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po odwróceniu ciasta zdejmujemy delikatnie papier. Odkładamy do przestudzenia.Wykonanie musu
malinowego :Opłukane wcześniej
maliny, po osiąknięciu z
wody rozgniatamy z
cukrem,blendujemy i przecieramy przez sitko.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!) i dokładnie mieszamy z przetartymi
malinami. Dzielimy na dwie równe części. Jedną schładzamy do lekkiego zagęstnienia (najlepiej w lodówce), a po krótkim czasie drugą.Wykonanie kremu
śmietanowo-
rumowego :Dobrze schłodzoną
śmietanę kremową ubijamy na sztywno mikserem ręcznym, dodając porcjami pod koniec
cukier puder, a następnie wlewając po 1 łyżce
rum.Krem dzielimy na dwie równe części i odstawiamy do osiągnięcia temperatury pokojowej.2 łyżeczki
żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej
wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia
żelatyny (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!).
Żelatynę wlewamy do jednej porcji kremu cienkim strumieniem, mieszając robotem ręcznym na małych obrotach. Natychmiast wykładamy na jeden z blatów biszkoptówych, rownomiernie rozprowadzamy i wykonujemy za pomocą okrągłej łyżeczki deserowej niezbyt głębokie rowki, wzdłuż, w niewielkiej odległości jeden obok drugiego.Układanie warstw :Każdy rowek wypełniamy lekko gestniejącym musem i wkładamy formę do lodówki, do całkowitego zgęstnienia musu. Wyjmujemy formę, nakładamy drugi blat
biszkoptowy i postępujemy podobnie jak wcześniej, przy pierwszej warstwie kremu ( czynność zapisana niebieską czcionką).Na tak przygotowane ciasto układamy prostokątne
herbatniki, ściśle, jeden obok drugiego. Nakładamy na nie cieniutką warstwę nutelli (temp. pokojowa, łatwiej rozsmarowuje się).Na wierzch ciasta wykładamy wrównomiernie pozostały mus malinowy i całość schładzamy w lodówce.
Polecam również :