ßßß
Składniki na ciasto:3 jajka48 g cukru48 g mąki ps zennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na Krem:220-230 g malin (ja użyłam mrożonych wcześniej rozmrożonych)250 ml śmietany (u mnie double cream)2 czubate łyżeczki cukru pudru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodszy smak)60 ml wodysaszetka żelatyny (12 g)Polewa czekoladowa:40 g czekolady mlecznej30 ml śmietanyPrzygotowujemy biszkopt :Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukru nie przerywając ubijania, potem żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem.
Gotowe ciasto wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w 160 stopniach.
Oddzielamy ciasto od papieru i zwijamy w ściereczkę, pozostawiając je do ostygnięcia.
Przygotowujemy Krem:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i maliny, miksujemy chwilę do połączenia składników. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do masy jeszcze chwilę miksując. Wstawiamy masę na 10 minut do lodówki żeby stężała. Następnie malinową śmietanę kładziemy na ostudzonym biszkopcie, zwijamy roladę.
Przygotowujemy Polewę:Do rondelka postawionego na małym ogniu wlewamy śmietanę i połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia całej czekolady. Odstawiamy na 5 minut - masa powinna zgęstnieć. Polewamy roladę* i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
* Ja użyłam jeszcze łezek z białej czekolady do przyozdobienia.