ßßß
Składniki na ciasto makowe:30 dag maku1 1/2 szklanki cukru5 jajek20 dag margaryny60 dag jabłek8 łyżeczek grysiku2 łyżeczki proszku do pieczeniabakalie- orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowaMak sparzyć i zmielić dwa razy. Jajka ubić na parze z cukrem, dodać mak, roztopioną margarynę, starte na grubych oczkach jabłka, mannę, proszek i bakalie. Wymieszać delikatnie i piec na papierze do pieczenia ok 30 minut w 170*C.Biszkopt:3 jajka3/4 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaWyrobić biszkopt, wylać na podpieczone ciasto, zapiekać razem jeszcze ok 15 minut.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 3 minuty, po czym wyłożyć ciasto z formy obracając do góry dnem, zdjąć papier, ostudzić. Polać polewą.Polewa (przepis siostry Anastazji)1/2 kostki margaryny5 łyżek cukru pudru3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietanyRozpuścić w wodzie żelatynę. Dodać wszystkie składniki oprócz śmietany i wolno podgrzewać aż do rozpuszczenia składników, mieszając. Nie dopuścić do zagotowania! Do lekko ciepłej polewy dodawać po łyżce śmietany i rozmieszać rózgą.Polewa z tego przepisu jest błyszcząca, nie zastyga na twardo i nie łamie się przy krojeniu. Z tej porcji wychodzi jej dużo i starcza na 2 placki. Po zastygnięciu można ją ponownie podgrzać i rozpuścić.Ja polewałam jeszcze gorący placek, fajnie się rozprowadziła.