Wykonanie
Ciasto
makowe na bazie
jabłek, z
bakaliami, na cienkim
biszkopcie. Makowiec wcale nie musi być suchy! Ten dzięki
jabłkom jest wilgotny i soczysty.Pycha!
Składniki na ciasto
makowe:30 dag
maku1 1/2 szklanki
cukru5
jajek20 dag
margaryny60 dag
jabłek8 łyżeczek grysiku2 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie-
orzechy,
rodzynki,
skórka pomarańczowaMak sparzyć i zmielić dwa
razy.
Jajka ubić na parze z
cukrem, dodać
mak, roztopioną
margarynę, starte na grubych oczkach
jabłka,
mannę, proszek i
bakalie. Wymieszać delikatnie i piec na papierze do pieczenia ok 30 minut w 170*C.
Biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWyrobić
biszkopt, wylać na podpieczone ciasto, zapiekać razem jeszcze ok 15 minut.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 3 minuty, po czym wyłożyć ciasto z formy obracając do góry dnem, zdjąć papier, ostudzić. Polać polewą.Polewa (przepis siostry Anastazji)1/2 kostki
margaryny5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek gęstej, kwaśnej
śmietanyRozpuścić w wodzie
żelatynę. Dodać wszystkie składniki oprócz
śmietany i wolno podgrzewać aż do rozpuszczenia składników, mieszając. Nie dopuścić do zagotowania! Do lekko ciepłej polewy dodawać po łyżce
śmietany i rozmieszać rózgą.Polewa z tego przepisu jest błyszcząca, nie zastyga na twardo i nie łamie się przy krojeniu. Z tej porcji wychodzi jej dużo i starcza na 2 placki. Po zastygnięciu można ją ponownie podgrzać i rozpuścić.Ja polewałam jeszcze gorący placek, fajnie się rozprowadziła.