Wykonanie
Ciasto jest z przepisu mojej Mamy i przez nią upieczone. Makowiec jest taki, jak lubię: mało ciasta, dużo
maku :) Gdy nie mam czasu korzystam z gotowego
maku z puszki, który w zależności od producenta czasem poprawiam
smakowo, a czasem tylko dodam jeszcze swoje ulubione
bakalie. W święta makowiec i sernik, to obowiązkowe w większości rodzin ciasta, które muszą znaleźć się na wigilijnym
stole. Może skorzystasz z przepisu mojego Mamy?Składniki na dużą blachę:ciasto:4
jajapół kostki
margaryny3 łyżki
wody1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mąki ziemiaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniacałe
jaja ubijamy z
cukrem, dodajemy
mąkę z proszkiem, roztopioną
margarynę i
wodę - całość miksujemy i wylewamy na wyłożoną pergaminem blachęmasa makowa:0,5 kg
maku1 szklanka
cukrupół kostki
margaryny4
jajkaolejek migdałowy - kilka kropel
bakalie (
migdały,
rodzynki,
orzechy,
skórka pomarańczowa):1,5-2 szklanki1 mały
dżem śliwkowyMak płuczemy
wodą, odcedzamy, zalewamy wrzącą
wodą, gotujemy 30 minut, odcedzamy, odsączamy, przepuszczamy 3
razy przez maszynkę do mielenia.Ż
ółtka wybijamy do miski, dodajemy
cukier i całość ucieramy na pulchną masę.Rozpuszczamy
margarynę, dodajemy
dżem śliwkowy, mieszamy, dodajemy masę
makową, mieszamy, dodajemy masę z
żółtek,
bakalie i
olejek migdałowy, mieszamy.Ubijamy
białka, dodajemy do masy makowej lekko mieszając.Sposób przygotowania:Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, wkładamy ciasto do ciepłego piekarnika i podpiekamy ciasto na jasno złoty kolor. Wyjmujemy blachę z podpieczonym
spodem, zostawiamy do schłodzenia. Na ostudzony spód wykładamy masę
makową, wyrównujemy powierzchnię ciasta i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzch wylewamy
polewę czekoladową (przepis jest tutaj) i posypujemy uprażonymi na suchej patelni
płatkami z
migdałów.Smacznego :)