Wykonanie
            
Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie 
strucla a rolada.Składniki na masę 
makową:-20 dkg 
maku-1/2 kostki 
margaryny-szklanka 
cukru-2 
jajka-2 łyżki 
bułki tartej-garść 
rodzynek-
aromat migdałowy
Składniki na ciasto:-5 
jajek-3/4 szklanki 
cukru-szklanka 
mąki typ 450-płaska łyżeczka 
proszku do pieczenia-aromat wanilinowy

Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy 
mak.Blaszkę o wymiarach ok. 35 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C z termoobiegiem.Oddzielamy 
żółtka od 
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 
cukier i miksujemy.

Dodajemy 
żółtka i miksujemy.Dosypujemy przesianą 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach.

Ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę, wyrównujemy i wstawiamydo piekarnika na ok. 20 minut.

Ciasto gotowe.

Ściereczkę posypujemy 
cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto,zdejmujemy papier a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon.Odkładamy do wystygnięcia.

Sparzony 
mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.Mielimy przez drobne sito.

W garnku roztapiamy 
margarynę, dodajemy 
cukier, aromat a następnie

dodajemy 
mak, 
bułkę tartą
i 
jajka. Na koniec 
rodzynki i dokładnie mieszamy.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę 
makową.

Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.

Roladę polewamy lukrem lub 
czekoladą.

Dekorujemy według uznania.


Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.

Smacznego!