Wykonanie
Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie
strucla a rolada.Składniki na masę
makową:-20 dkg
maku-1/2 kostki
margaryny-szklanka
cukru-2
jajka-2 łyżki
bułki tartej-garść
rodzynek-
aromat migdałowySkładniki na ciasto:-5
jajek-3/4 szklanki
cukru-szklanka
mąki typ 450-płaska łyżeczka
proszku do pieczenia-aromat wanilinowy
Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy
mak.Blaszkę o wymiarach ok. 35 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C z termoobiegiem.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy.
Dodajemy
żółtka i miksujemy.Dosypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach.
Ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę, wyrównujemy i wstawiamydo piekarnika na ok. 20 minut.
Ciasto gotowe.
Ściereczkę posypujemy
cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto,zdejmujemy papier a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon.Odkładamy do wystygnięcia.
Sparzony
mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.Mielimy przez drobne sito.
W garnku roztapiamy
margarynę, dodajemy
cukier, aromat a następnie
dodajemy
mak,
bułkę tartąi
jajka. Na koniec
rodzynki i dokładnie mieszamy.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę
makową.
Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.
Roladę polewamy lukrem lub
czekoladą.
Dekorujemy według uznania.
Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.
Smacznego!