Wykonanie
Oto kolejny ze smaków mojego dzieciństwa.
Ciastem tym zajadałam się, gdy mama zostawiała mnie pod opieką cioci Mirki - mistrzyni w pieczeniu równych ciast, równych i pysznych ;-) Po latach postanowiłam sobie przypomnieć to ciasto, co oczywiście sprawiło mi wiele radości i przywołało szereg wspomnień. Dodam, że również moim bratankom strasznie smakowało - tylko ja mistrzynią równych ciast na pewno nie jestem ;-)PIEGUSEK1
margaryna1 szklanka
cukru7 łyżek
wody3
jaja1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
makuMak parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy
wodę i
cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3
żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo
mąkę z
proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę
mąki).Z
białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z
ciastem, dosypujemy
mak i również mieszamy.Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około 50 minut - temperatura 160 stopni.A jeśli upieczemy to ciasto w foremce na babkę i po wystygnięciu polejemy
czekoladą - otrzymamy taką oto pyszną
makową babę ;-)SMACZNEGO :-)