Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25 cm.BISZKOPT :4 jajka3/4 szklanki cukru4 łyżki oleju Polskiego1 szklanka mąki tortowej Szymanowskiej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaCałe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.MASA MAKOWA :1 i 1/2 szklanki maku3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu150 g margarynyrodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smakuMak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy.Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę makową i energicznie mieszamy aż cała zgęstnieje. Wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamyPOLEWA :100 g czekolady deserowej3 łyżki mlekaCzekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści.PRZYGOTOWANIE :Biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć go gorącą masą. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Makowiec przed krojeniem należy dobrze schłodzić.