ßßß
3 jajka1/2 kostki margaryny do pieczeniaszklanka cukru (plus ok. 3 łyżek cukru z wanilią)3 łyżki śmietany 18%2 łyżki olejumałe opakowanie proszku do pieczeniamąkakilogram makuszklanka cukru1/3 kostki masłaaromat migdałowy1/2-1 szklanki posiekanych bakalii (u mnie: migdały, skórka pomarańczowa)Jajka utrzeć z margaryną i cukrem, kolejno dodawać pozostałe składniki na spód i ucierać do uzyskania jednolitej masy, następnie dosypywać mąkę, aż do uzyskania luźnego w konsystencji ciasta. Przelać na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, odkładając uprzednio kilka łyżek ciasta.Mak sparzyć, następnie przetrzeć dwukrotnie przez maszynkę. Dodać cukier, masło, aromat migdałowy i bakalie. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na warstwę ciasta, na wierzchu ułożyć, w formie kratki, pozostałe ciasto.Piec ok. 60 min. (aż kratka będzie zarumieniona) w temperaturze 180 stopni.Smacznego!