ßßß Cookit - przepis na Magdalenki

Magdalenki

nazwa

Wykonanie

Magdalenki to lekkie i bardzo puszyste francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Dla miłośników ciast ucieranych będą nie lada gratką, bo ciasteczka w smaku są bardzo podobne do ciast ucieranych. Gąbczasta, delikatna, lekka struktura i subtelny biszkoptowy smak. Do magdalenek potrzebujemy specjalnej foremki z wgłębieniami w kształcie muszli. Przymierzałam się już od dawna do zakupu takiej foremki i nie żałuję, że w końcu znalazłam się w jej posiadaniu. Ciasteczka są bardzo smaczne a robi się je naprawdę szybko.
Magdalenki
1 jajko
50 g drobnego cukru
50 g maki, plus dodatkowo do posypania
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Foremkę do magdalenek natłuszczamy rozpuszczonym masłem i lekko posypujemy mąka.
Jajka i cukier ucieramy ok 5 minut tak, aby masa była puszysta i potroiła swoją objętość.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło i ekstrakt z wanilii i lekko i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki używając łyżki, tak aby wgłębienia były wypełnione prawie do pełna.
Pieczemy ok 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy i będą lekko sprężyste, gdy dotkniemy je palcem. Za pomocą noża do smarowania podważamy ciasteczka i przenosimy je na kratkę. Lekko posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki Rachel Allen "Cake"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/01/magdalenki.html