Wykonanie
Magdalenki to lekkie i bardzo puszyste francuskie
ciasteczka w kształcie muszelek. Dla miłośników ciast ucieranych będą nie lada gratką, bo
ciasteczka w smaku są bardzo podobne do ciast ucieranych. Gąbczasta, delikatna, lekka struktura i subtelny
biszkoptowy smak. Do magdalenek potrzebujemy specjalnej foremki z wgłębieniami w kształcie muszli. Przymierzałam się już od dawna do zakupu takiej foremki i nie żałuję, że w końcu znalazłam się w jej posiadaniu.
Ciasteczka są bardzo smaczne a robi się je naprawdę szybko.
Magdalenki1
jajko50 g drobnego
cukru50 g
maki, plus dodatkowo do posypania1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPiekarnik nagrzewamy do 180 st CForemkę do magdalenek natłuszczamy rozpuszczonym
masłem i lekko posypujemy
mąka.
Jajka i
cukier ucieramy ok 5 minut tak, aby masa była puszysta i potroiła swoją objętość.Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczone
masło i ekstrakt z
wanilii i lekko i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki używając łyżki, tak aby wgłębienia były wypełnione prawie do pełna.Pieczemy ok 12-15 minut, aż
ciasteczka nabiorą złotej barwy i będą lekko sprężyste, gdy dotkniemy je palcem. Za pomocą noża do smarowania podważamy
ciasteczka i przenosimy je na kratkę. Lekko posypujemy
cukrem pudrem.
Przepis z książki Rachel Allen "
Cake"