ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka " Uszy Hamana "

Ciasteczka " Uszy Hamana "

nazwa

Wykonanie

"Uszy Hamana", to obowiązkowe ciasteczka, które muszą być podane na świątecznym posiłku z okazji Purimu, karnawałowego święta żydowskiego. Ciasteczka mają kształt trójkątów i na ogół wypełnione są nadzieniem z maku lub konfiturą. Hamantaszen mogą być też z ciasta francuskiego lub drożdżowego, nadzienie często jest bakaliowe, nie brakuje rodzynek, fig, daktyli i orzechów. Bardzo prosto przygotowuje się je - na rozwałkowanym cieście wycina się szklanką kółka. Każde kółko zgina się w trzech miejscach tworząc kształt trójkąta, nadzienia dodajemy tyle, ile uformowane ciasto w kształcie trójkąta zmieści nadzienia. Ciastka były przygotowywane na warsztatach kulinarnych w JCC Kraków.
Składniki:
100 gram masła
3 szklanki mąki
2 jajka
pół szklanki cukru
można do ciasta dodać wanilię
nadzienie makowe lub konfitura owocowa
Sposób przygotowania:
masło, mąkę, cukier, i jajka łączymy ugniatając kruche ciasto, w miarę potrzeby możemy podsypać ciasto mąką
gotowe ciasto zawinięte w folii zostawiamy na godzinne chłodzenie w lodówce
następnie ciasto rozwałkowujemy na duży placek o grubości 3-4 mm
szeroką szklanka wycinamy kółeczka
każde kółeczko zginamy w trzech miejscach, napełniamy wnętrze ciastka nadzieniem makowym lub konfiturą, ciastko powinno mieć kształt trójkąta
ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut do uzyskania złoto brązowego koloru.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2014/03/ciasteczka-uszy-hamana.html