Wykonanie
"Uszy Hamana", to obowiązkowe
ciasteczka, które muszą być podane na świątecznym posiłku z okazji Purimu, karnawałowego święta żydowskiego.
Ciasteczka mają kształt trójkątów i na ogół wypełnione są nadzieniem z
maku lub
konfiturą. Hamantaszen mogą być też z
ciasta francuskiego lub
drożdżowego, nadzienie często jest
bakaliowe, nie brakuje
rodzynek, fig,
daktyli i
orzechów. Bardzo prosto przygotowuje się je - na rozwałkowanym cieście wycina się szklanką kółka. Każde kółko
zgina się w
trzech miejscach tworząc kształt trójkąta, nadzienia dodajemy tyle, ile uformowane ciasto w kształcie trójkąta zmieści nadzienia.
Ciastka były przygotowywane na warsztatach kulinarnych w JCC
Kraków.
Składniki:100 gram
masła3 szklanki
mąki2
jajkapół szklanki
cukrumożna do ciasta dodać
wanilięnadzienie
makowe lub
konfitura owocowaSposób przygotowania:
masło,
mąkę,
cukier, i
jajka łączymy ugniatając kruche ciasto, w miarę potrzeby możemy podsypać ciasto
mąkągotowe ciasto zawinięte w folii zostawiamy na godzinne chłodzenie w lodówcenastępnie ciasto rozwałkowujemy na duży placek o grubości 3-4 mmszeroką szklanka wycinamy kółeczkakażde kółeczko zginamy w
trzech miejscach, napełniamy wnętrze
ciastka nadzieniem makowym lub
konfiturą,
ciastko powinno
mieć kształt trójkąta
ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut do uzyskania złoto brązowego koloru.