Wykonanie
Zachciało mi się upiec wymyślne cupcake's, których przygotowanie podpatrzyłam na jednym z filmików na youtube, a do których potrzebne są już gotowe babeczki. Pozostało mi tylko znaleźć jakiś dobry przepis i go przetestować, zanim "zmarnuję" moje wymyślne papilotki zakupione przez internet. Babeczki chciałam nadziać frużeliną z
czarnej porzeczki, niestety ta nie wytrzymała upałów i wylądowała w koszu. Cupcake's pozostały więc "nagie", ale wciąż pyszne.Przepis pochodzi z anglojęzycznej aplikacji na telefon: "Cupcake".Składniki:200 g
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka drobnego
cukru3
jajka2 i 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mlekaPrzygotowanie:Piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni. Do foremki na muffinki włożyć papilotki.Mikserem ubić
masło (o temperaturze pokojowej) z
cukrem i ekstraktem
waniliowym do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać
jajka, pojedynczo, po każdym miksować masę do połączenia składników (masa może odrobinę separować składniki od siebie). Dodać połowę
mąki i zmiksować na gładką masę. Dodać połowę
mleka i dokładnie wymieszać mikserem. Czynność powtórzyć dodając resztę
mąki i
mleka w tej samej kolejności. Dokładnie zmiksować.Nakładać po 2 łyżki stołowe ciasta do jednej papilotki (dla małych foremek - mini muffin - po 1 łyżce). Foremkę wstawić do piekarnika i piec przez 15-17 minut. Po wyjęciu foremki pozostawić cupcake's w środku do ostygnięcia żeby nie straciły kształtu.
Z przygotowywaniem cupcake's jest zdecydowanie więcej zachodu, ale moim zdaniem są dużo smaczniejsze. Bardziej pulchne, wilgotne, delikatne. Czuć w nich wyraźnie
masło i
wanilię. Po prostu pyszne! :D