Wykonanie
U nas w domu rozgorzała kilka dni temu dyskusja jakie ciasta mam upiec w tym roku na Święta. Wiadomo, że będzie piernik, jakieś
ciasteczka, pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast?Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście jest zarówno makowa masa jak i pyszny serniczek . Połączenie idealne w smaku i pod każdym innym względem. Tak więc postanowione! Będzie podwójne ciacho i już!Niech Was nie przeraża długa lista składników i długi opis przygotowania. Po prostu ciasto ma kilka warstw, ale
daję słowo, że wcale nie jest skomplikowane ani trudne.Gdybyście szukali pomysłów na świątecznie potrawy i wypieki to znajdziecie je w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie - tam zgromadziłam wszystkie swoje pomysły na świąteczny stół .
Seromak czyli podwójne ciasto
makowo-
seroweczas przygotowania: ok.składniki do wypełnienia tortownicy śr. 24cm:CIASTO - 140g
mąki pszennej luksusowej70g
masła35g
cukru pudru2g
proszku do pieczenia (pół łyżeczki)szczypta
soli1
żółtko1-2 łyżeczki gęstej
śmietany 18%MASA MAKOWA - 400g ugotowanego i zmielonego
maku (ok.250g suchego+200ml
mleka)200g duszonych
jabłek1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
bułki tartej1
jajko1
białko (to co zostało z przygotowania ciasta)60g
cukru pudru50g
masła1 czubata łyżka
miodukilka kropli
aromatu migdałowegoMASA SEROWA - 500g białego
twarogu trzykrotnie zmielonego100g gęstej
śmietany 18%60g
masła80g
cukru pudru30g
mąki kukurydzianej3
jajkaskórka otarta z połowy
cytryny1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1
laski waniliiPOLEWA CZEKOLADOWA - 2 lekko czubate łyżki
masła2 łyżki
mleka3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao naturalnego
ORZECHY W KARMELU - 3 łyżki
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
masła2 łyżki
mleka albo słodkiej
śmietanki80g
orzechów włoskich łuskanych
Jak zrobić seromakowiec?CIASTO -
mąkę przesiałam z
solą,
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia. Dodałam pokrojone na kawałeczki zimne
masło, posiekałam aż składniki połączyły się w tzw. mokry piasek i tłuszcz nie był widoczny. Dodałam
żółtko i łyżeczkę
śmietany, zagniotłam ciasto. Zawinięte w folię odłożyłam do lodówki na pół godziny.Zimne ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim dno tortownicy uprzednio posmarowanej cienko
masłem i posypanej odrobiną
mąki. Ciasto gęsto nakłułam, przykryłam arkuszem papieru do pieczenia a na papier wysypałam kuleczki ceramiczne. Jako obciążnika można użyć także suchego
grochu,
ryżu czy choćby
monet. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i delikatnie usunęłam papier z obciążeniem.MASA MAKOWA - ugotowany w
mleku i zmielony
mak wymieszałam z
miodem,
cukrem, roztopionym
masłem, duszonymi
jabłkami,
sokiem z cytryny,
bułką tartą,
aromatem migdałowym i
żółtkiem. 2
białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie połączyłam z masą
makową. Masę
makową wyłożyłam na podpieczone ciasto i wyrównałam.MASA SEROWA - miękkie
masło zmiksowałam aż zbielało i nabrało puszystości. Dodałam
cukier puder i jeszcze chwilę miksowałam. Nie przerywając miksowania dodawałam najpierw
ser a
potem śmietanę i kolejno po jednym
jajku oraz
mąkę kukurydzianą. Masę doprawiłam
sokiem i
skórką z cytryny oraz
wanilią. Gotową masę wyłożyłam na masę
makową i wyrównałam.Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia trzeba skontrolować czy wierzch nie przypieka się zbytnie i ew. przykryć blaszkę z wierzchu arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjęłam tortownicę z piekarnika i odstawiłam na kilkanaście godzin w chłodne miejsce żeby ciasto dobrze się schłodziło. Dopiero następnego dnia okroiłam je dookoła i wyjęłam z formy.
POLEWA CZEKOLADOWA - w rondelku rozpuściłam
masło z
cukrem i
mlekiem. Dodałam
kakao i gotowałam aż masa nieco zgęstniała. Kiedy przestygła wylałam ją na wierzch seromakowca.
ORZECHY W KARMELU - pokruszone grubo
orzechy podprażyłam przez kilka minut a suchej patelni, odłożyłam. Do rondelka wsypałam
cukier i wlałam
wodę, gotowałam aż
syrop zgęstniał i lekko się zezłocił.
Syropu nie wolno mieszać bo będzie się scukrzał. Do gęstniejącego
syropu dolałam
mleko i dołożyłam
masło a po chwili dorzuciłam
orzechy. Smażyłam mieszając aż
orzechy dobrze obtoczyły się w karmelu. Gorące wyłożyłam na
polewę czekoladową. Odstawiłam do zastudzenia.