Wykonanie
Najbardziej jesiennym
ciastem jest chyba jabłecznik. Z tym przepisem zetknęłam się po raz pierwszy TUTAJ i po prostu musiałam spróbować. Wyglądał pięknie. Smakował idealnie z gorącą
kawą, z ciepłym
kakao i z aromatyczną
herbatką... Każdy znajdzie swoją wersję :)
Składniki:45 dag
mąki25 dag
masła10 dag
cukru pudru1
jajko2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%szczypta
soli1 kg
jabłek2 budynie
śmietankowe bez
cukru4 łyżki
cukru5 łyżek
maku800 ml
mlekaSposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem,
cukrem pudrem i
solą. Posiekaj z
masłem i
jajkiem,
żółtkiem i
śmietaną. Następnie szybko zagnieć ciasto, które podziel na dwie w miarę równe części. Zawiń w folię i schowaj na dwie godziny do lodówki.W tym czasie przygotuj
budyń: z
mleka odlej 1/2 szkl., a resztę zagotuj. W odlanym
mleku rozmieszaj dokładnie
budyń i
cukier. Wlej do gotującego się
mleka i ponownie zagotuj. Wsyp
mak, rozmieszaj i zdejmij z ognia. Przykryj, by nie ostygł.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.Jedną częścią schłodzonego ciasta wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę. Posmaruj lekko rozmąconym
białkiem (pozostałym po przygotowaniu ciasta). Na cieście ułóż
jabłka - im staranniej je ułożysz, tym ładniejszy będzie efekt wizualny. Wylej na nie gorący
budyń z
makiem i pokrusz resztę schłodzonego ciasta (jeśli zamrozisz tę część, to będzie można ją zetrzeć na tarce).Piecz w 190 st. przez 45 minut.