ßßß
Składniki:45 dag mąki25 dag masła10 dag cukru pudru1 jajko2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietany 18%szczypta soli1 kg jabłek2 budynie śmietankowe bez cukru4 łyżki cukru5 łyżek maku800 ml mlekaSposób przygotowania:Mąkę wymieszaj z proszkiem, cukrem pudrem i solą. Posiekaj z masłem i jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Następnie szybko zagnieć ciasto, które podziel na dwie w miarę równe części. Zawiń w folię i schowaj na dwie godziny do lodówki.W tym czasie przygotuj budyń: z mleka odlej 1/2 szkl., a resztę zagotuj. W odlanym mleku rozmieszaj dokładnie budyń i cukier. Wlej do gotującego się mleka i ponownie zagotuj. Wsyp mak, rozmieszaj i zdejmij z ognia. Przykryj, by nie ostygł.Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.Jedną częścią schłodzonego ciasta wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę. Posmaruj lekko rozmąconym białkiem (pozostałym po przygotowaniu ciasta). Na cieście ułóż jabłka - im staranniej je ułożysz, tym ładniejszy będzie efekt wizualny. Wylej na nie gorący budyń z makiem i pokrusz resztę schłodzonego ciasta (jeśli zamrozisz tę część, to będzie można ją zetrzeć na tarce).Piecz w 190 st. przez 45 minut.