Wykonanie
Przeważnie wykorzystuje
mak do zrobienia makowca tym razem nie miałam na niego ochoty i postanowiłam zrobić coś innego. Z pomocą przyszedł przepis z gazety. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go nie zmieniła pod swoje upodobania. A więc upiekłam dwa
biszkopty z dodatkiem mielonych
orzechów i
bułki tartej, ciasto
makowe z
bakaliami a to wszystko zostało przełożone masą budyniową z dodatkiem nutelli. Łał! wyobrażenia smakowe przekroczyły moje wyobrażenie, wyszło rewelacyjne w smaku. Na wielkanocnym
stole było pięć rodzai ciast, to znikło jako pierwsze. Polecam!Składniki:
Biszkopty:8
jajek8 łyżek
cukru8 łyżek zmielonych
orzechów6 łyżek
bułki tartej4 łyżki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto
makowe:500 g
maku1/2 szklanki
cukru80 g
masła3
jajka1 łyżka
miodu3 łyżeczki
kakao1 czubata łyżka kartoflanki20 g
rodzynków20 g dowolnych
orzechówkilka kropel
olejku migdałowegoKrem:2 budynie
śmietankowe2,5 szklanki
mleka4-5 czubate łyżki nutelli1 łyżka
kakao200 g
masła temp. pokojowej400 ml
śmietany kremówki1 czubata łyżka
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki
kakaopolewa czekoladowa do dekoracjiszklanka
wody przegotowanej z dodatkiem
soku z cytrynyforemka tortownica 24 cm
Biszkopty : Ciasto można przygotować na trzy sposoby, albo podzielimy składniki na pół i przygotujemy dwa osobne
biszkopty. Można też od razu zrobić
biszkopt z całości składników i później podzielić surowe ciasto na dwie blaszki, albo upiec jeden
biszkopt i po upieczeniu przekroić.
Białka ubijamy, wsypujemy
cukier i dodajemy po
żółtku. Chwile jeszcze ubijamy. Wsypujemy mielone
orzechy mieszamy do połączenia, dodajemy
bułkę tartą,
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy na zloty kolor w 180*C.Ostudzić.Ciasto
makowe :
Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić.
Mak odcedzić i zmielić trzy
razy. Do
maku dodać rozpuszczone
masło,
miód,
kakao,
cukier,
jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić
rodzynki i drobno pokrojone
orzechy. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.Krem : Budynie wsypujemy do 1/2 szklanki
mleka, resztę wlewamy do garnka i stawiamy na ogień do zagotowania. Wlewamy
budyń i mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy i studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, nutelle i
kakao. Możliwe jest, że
budyń nie będzie chciał się rozetrzeć i powstaną grudki wtedy można wykorzystać mikser. Chwila na najwyższych obrotach załatwi problem.
Biszkopty nasączamy
wodą z sokiem. Na
biszkopt nakładamy 1/2 kremu, ciasto
makowe, pozostały krem,
biszkopt.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną
żelatynę (
żelatynę zalewamy 1/4 szklanki
wody, odstawiamy do napęcznienia
potem podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy),
cukier puder i 2 łyżeczki
kakao.
Śmietana pokrywamy boki i wierz ciasta. Dowolnie dekorujemy.
*Inspiracja na ciasto z gazety " Przyślij Przepis" w większości zmienione.