ßßß

ciasto:8 jajek3 łyżki bułki tartej25 dag mielonych orzechów25 dag cukru pudru1 proszek do pieczeniaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, bułkę tartą i proszek. Na końcu pianę z białek.Z podanej porcji wyjdą nam 4 placki. Lepiej podzielić ciasto na połowę i upiec w dwóch osobnych małych tortownicach (śr. 21 cm), a później każdą przekroić na pół. Jeżeli upieczemy całość w małej formie, podczas pieczenia może wykipieć, poza tym trudniej będzie podzielić je na 4 części.masa:20 dag cukru1 szklanka wody3 łyżki kakao+kostka masłaZagotować podane składniki i ostudzić. Kostkę masła utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę kakaową. Tort ma lepszy smak, jeżeli dodamy do kremu alkoholu, lub naponczujemy nim placki.Przekładać placki, obsmarować górę i boki, obsypać prażonymi orzechami. (ok 20 dag posiekanych orzechów uprażyć z łyżką cukru na suchej patelni).