Wykonanie
Po 18 latach czekania w starym zeszycie, przepis na ten tort wreszcie doczekał się wykonania. Jeśli ktoś tak jak ja nie lubi tłustych, klasycznych mas
tortowych, może wykorzystać ciasto a do masy dodać
budyń. Jednak w tym torcie ciasto jest wilgotne i ma wyraźny smak, więc nie czuć tłustości masy. Naprawde pyszny. Dobrze, że mama wreszcie go odgrzebała i uparła się, żeby go zrobić, bo szkoda by było, żeby się zmarnował. Chociaż szkoda, że dopiero teraz...
ciasto:8
jajek3 łyżki
bułki tartej25 dag mielonych
orzechów25 dag
cukru pudru1
proszek do pieczeniaŻółtka utrzeć z
cukrem, dodać
orzechy,
bułkę tartą i proszek. Na końcu pianę z
białek.Z podanej porcji wyjdą nam 4 placki. Lepiej podzielić ciasto na połowę i upiec w dwóch osobnych małych tortownicach (śr. 21 cm), a później każdą przekroić na pół. Jeżeli upieczemy całość w małej formie, podczas pieczenia może wykipieć, poza tym trudniej będzie podzielić je na 4 części.masa:20 dag
cukru1 szklanka
wody3 łyżki
kakao+kostka
masłaZagotować podane składniki i ostudzić. Kostkę
masła utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę
kakaową. Tort ma lepszy smak, jeżeli dodamy do kremu
alkoholu, lub naponczujemy nim placki.Przekładać placki, obsmarować górę i boki, obsypać prażonymi
orzechami. (ok 20 dag posiekanych
orzechów uprażyć z łyżką
cukru na suchej patelni).