ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowy (bez mąki)

Tort orzechowy (bez mąki)

nazwa

Wykonanie

Wspaniały, mocno orzechowy łatwy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :)
SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE
CIASTO:
300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu
8 jajek
250g cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową.
Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut.
KREM:
200g masła
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki ciemnego kakao
Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy do masła, miksujemy dodając kakao.
POLEWA:
1,5 tabliczki czekolady
6 łyżek mleka
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Przekładamy kremem. Smarujemy przestudzoną polewą i ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tort-orzechowy-bez-maki.html