Wspaniały, mocno orzechowy łatwy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :)SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIECIASTO:300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu8 jajek250g cukru pudru2 łyżki bułki tartej1 łyżeczka proszku do pieczeniaŻółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową.Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut.KREM:200g masła1 jajko1/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 łyżeczki ciemnego kakaoMasło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy do masła, miksujemy dodając kakao.POLEWA:1,5 tabliczki czekolady6 łyżek mlekaCzekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę.Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Przekładamy kremem. Smarujemy przestudzoną polewą i ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy na godzinę do lodówki.Smacznego :)