ßßß Cookit - przepis na Tort Orzechowy ciemny

Tort Orzechowy ciemny

nazwa

Wykonanie

Ciasto: po 10 łyżek mąki, cukru i zmielonych orzechów włoskich, 4 jaja, proszek do pieczenia.
Krem; po 25 dag cukru pudru, orzechów włoskich i masła, szklanka mleka, 2 jaja, 4 dag czekolady. Do nasączenia: sok z 1 pomarańczy.
Składniki ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej wody, starannie zmiksować. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24- 28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190”C i piec 50 minut. Przygotować krem. Jaja ubić na parze z dwiema łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodać pokruszoną czekoladę i orzechy sparzone mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawaną po łyżce schłodzoną masą jajeczno- orzechową. Wystudzone ciasto przeciąć na 2 – 3 blaty skropić je sokiem pomarańczowym i przełożyć kremem, pozostawiając 1/3 masy do posmarowania wierzchu i boków tortu.
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/28/tort-orzechowy-ciemny