Wykonanie
Ciasto: po 10 łyżek
mąki,
cukru i zmielonych
orzechów włoskich, 4
jaja,
proszek do pieczenia.Krem; po 25 dag
cukru pudru,
orzechów włoskich i
masła, szklanka
mleka, 2
jaja, 4 dag
czekolady. Do nasączenia: sok z 1
pomarańczy.Składniki ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej
wody, starannie zmiksować. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24- 28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190”C i piec 50 minut. Przygotować krem.
Jaja ubić na parze z dwiema łyżkami
cukru. Pod koniec ubijania dodać pokruszoną
czekoladę i
orzechy sparzone
mlekiem.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i dodawaną po łyżce schłodzoną masą jajeczno-
orzechową. Wystudzone ciasto przeciąć na 2 – 3 blaty skropić je
sokiem pomarańczowym i przełożyć kremem, pozostawiając 1/3 masy do posmarowania wierzchu i
boków tortu.