ßßß
Bardzo proste do wykonania i smaczne zarazem.Bez mąki,smietany i proszku do pieczenia.Warto zrobić,szczególnie,jesli ma to być ten pierwszy raz,tak jak to bylo u mnie:)Skladniki:3 duże jajka100 g dobrej,słodkiej,ciemnej czekolady100 ml mleka2 lyżki drobnego cukru do wypiekówmasło do wysmarowania foremekcukier puder do posypania foremek od wewnątrzPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.Dno oraz boki foremek smarujemy masłem,posypujemy cukrem pudrem.Czekolade wkładamy do rondelka,wlewamy mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się czekolady,dobrze mieszamy.Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ubijamy z jedną łyżką cukru do białosci.Białka ubijamy z drugą łyżką cukru,tak by powstała sztywna piana.Delikatnie,mieszajac łyżką,łączymy białka z żółtkami.Potem dodajemy rozpuszczona czekoladę,również bardzo delikatnie mieszamy.Gotową masę jajeczno -czekoladową wlewamy do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika,pieczemy przez 20 minut(nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia!!!)Sufflet bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,chyba nawet bardziej mi smakował na zimno...Z podanych składnikow wyszly 4 sufflety.Moje foremki sa standardowej wielkosci.Smacznego:)