ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Soczyste truskawki kuszą barwą i zapachem.
Cieszymy się nimi póki można zerwać je z grządki lub kupić na bazarze. Sezon truskawkowy wykorzystuję na maxa.
Tym razem upiekłam ciasto z truskawkami i dodałam do niego białą czekoladę.
Wyszło bardzo puszyste i smaczne. Szkoda tylko, że sezon na te wspaniałe, aromatyczne owoce trwa tak krótko.
Składniki :
3 szklanki mąki
5 jajek
½ szklanki cukru
10 dag masła
2 tabliczki białej czekolady (200g)
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 60 dag truskawek
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie :
Odszypułkowane i umyte truskawki osuszamy na papierowym ręczniku. Połamane na mniejsze kawałki tabliczki czekolady rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem i wlewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Miksujemy ok. 10 minut. Dodajemy po 1 żółtku, a następnie wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie już gęste rozrzedzamy śmietaną i wsiewamy pozostałą mąkę, stale ucierając mikserem. Na końcu dajemy ubitą pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę o wym. 28x40cm. Układamy na wierzchu truskawki (horyzontalnie) i pieczemy w nagrzanym do temp.200°C piekarniku przy włączonym termoobiegu.
Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180° i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/PLACEK-Z-BIALA-CZEKOLADA-I-TRUSKAWKAMI.html