Wykonanie
Torty to ciasta szczególne. Piecze się je przeważnie z jakiegoś powodu: urodzin, imienin, czy też ważnych uroczystości rodzinnych lub zawodowych. Tak było i tym razem :)Tort
czekoladowy z kremem
orzechowymprzepis na tortownicę o średnicy 23cm
CIASTO225g
mąki pszennej3 łyżki
kakaołyżeczka
proszku do pieczenia100g
cukru2 łyżeczki esencji waniliowej180g niesolonego
masła2 duże
jajka180ml
mleka+cynamonKREM500 ml
śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej1 szklanka
cukru pudru375 g
serka mascarpone375 g
serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia lub podobnej Piątnicy200g zmielonych
orzechów włoskichCIASTO:
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesyp do miski. Dodaj
cukier i esencję
waniliową. Na małym ogniu rozpuść
masło, a następnie dodaj go do mieszanki
mąki. W kubku rozmieszaj
jajka z
mlekiem i także dodaj do miski. Całość zmiksuj na gładką masę. Formę wysmaruj
masłem i obsyp
kaszą manną. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto piecz ok. 40 minut, aż wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha. Pozostaw do wystudzenia w formie na ok. 10 minut, po czym wyłóż na kratkę i zostaw do całkowitego wystudzenia.KREM:
Śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Następnie dodawaj po 2 łyżki
cukru pudru, cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj
mascarpone z
serkiem kremowym i
orzechami, aż uzyskasz puszystą masę. Za pomocą łyżki połącz
sery z ubitą
śmietaną, delikatnie wymieszaj.WYKOŃCZENIE: Ciasto przekrój na dwie połowy. Spód ciasta umieść na paterze. Wyłóż na niego ok. 1/3 kremu, wyrównaj i przykryj drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłóż drugą część kremu, a ostatnią część rozsmaruj na brzegach. Wyrównaj krem, aby był w miarę gładki. Na koniec na wierzchu ciasta poukładaj połówki
orzechów włoskich i całość delikatnie oprósz
cynamonem.Podawaj po schłodzenie.