ßßß
 
            
         cytuję za Dorotą klikSkładniki: na około 10 babeczek110 g masła110 g drobnego cukru do wypieków2 jajka150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 g kakao55 ml mleka55 ml śmietany kremówkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Ja do każdej babeczki wcisnęłam szprycą serek mascarpone.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.Krem czekoladowy:250 ml śmietany kremówki (użyłam mascarpone)250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałkiŚmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy. Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie bedzie miało to znaczącego wpływu na zmianę konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je z powrotem podgrzać.Smacznego :).
cytuję za Dorotą klikSkładniki: na około 10 babeczek110 g masła110 g drobnego cukru do wypieków2 jajka150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 g kakao55 ml mleka55 ml śmietany kremówkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Ja do każdej babeczki wcisnęłam szprycą serek mascarpone.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.Krem czekoladowy:250 ml śmietany kremówki (użyłam mascarpone)250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałkiŚmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy. Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie bedzie miało to znaczącego wpływu na zmianę konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je z powrotem podgrzać.Smacznego :).