ßßß
 
            
         Czekoladowe cupcakes, z pysznym kremem czekoladowym na bazie kremówki. Krem jest lżejszy niż najczęściej używany do babeczek krem maślany, dobrze znosi przechowywanie w temperaturze pokojowej i utrzymuje nadany mu szprycą kształt. Dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady jest bardziej wytrawny; w wersji dla dzieci użyjmy jednak czekolady mlecznej. Polecam :-).Składniki na około 10 babeczek:110 g masła110 g drobnego cukru do wypieków2 jajka150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 g kakao55 ml mleka55 ml śmietany kremówki 30%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić kremem czekoladowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M).Krem czekoladowy:250 ml śmietany kremówki 36%200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałkiŚmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do jej roztopienia. Odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić jak ubijamy samą kremówkę - na pyszny, gęsty krem, który zachowuje kształt.Smacznego :-).
Czekoladowe cupcakes, z pysznym kremem czekoladowym na bazie kremówki. Krem jest lżejszy niż najczęściej używany do babeczek krem maślany, dobrze znosi przechowywanie w temperaturze pokojowej i utrzymuje nadany mu szprycą kształt. Dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady jest bardziej wytrawny; w wersji dla dzieci użyjmy jednak czekolady mlecznej. Polecam :-).Składniki na około 10 babeczek:110 g masła110 g drobnego cukru do wypieków2 jajka150 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 g kakao55 ml mleka55 ml śmietany kremówki 30%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić kremem czekoladowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M).Krem czekoladowy:250 ml śmietany kremówki 36%200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałkiŚmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do jej roztopienia. Odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić jak ubijamy samą kremówkę - na pyszny, gęsty krem, który zachowuje kształt.Smacznego :-).

 Źródło inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven'.
Źródło inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven'.