ßßß
Dwukolorowe babeczki 'caffe latte' waniliowo - kawowe z kremem śmietankowym, oprószone kakao lub czekoladą w proszku, jak lubicie.. Proste w wykonaniu: podstawowe ciasto babeczkowe dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodając kawę. Są przepyszne i delikatne :-).Składniki na 7 babeczek:150 g masła120 g drobnego cukru do wypieków2 jajka150 g mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki mleka1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku)*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać mleko i wymieszać.Ciasto babeczkowe podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kawę w proszku, wymieszać.Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami (lub użyć silikonowych foremek, wtedy bez konieczności smarowania masłem i oprószania mąką). Do połowy wysokości papilotki nałożyć białego ciasta, resztę uzupełnić ciastem kawowym, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca od górnego brzegu papilotki.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem śmietankowy:300 ml śmietany kremówki 36%2 pełne łyżki serka mascarpone**1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka cukru pudrukakao lub czekolada w proszku, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być schłodzone.W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone, cukier puder. Ubijać, do otrzymania gęstej masy (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Pod sam koniec dodać ekstrakt i zmiksować.Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie gwiazdki. Krem wycisnąć na babeczki. Oprószyć kakao lub czekoladą w proszku.Przechowywać w lodówce.* Kawę granulowaną należy wcześniej rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, np. 1 łyżce, wystudzić.** Mascarpone można pominąć, przedłuża jednak trwałość kremu.Smacznego :-).