Wykonanie
Dwukolorowe babeczki 'caffe latte'
waniliowo -
kawowe z
kremem śmietankowym, oprószone
kakao lub
czekoladą w proszku, jak lubicie.. Proste w wykonaniu: podstawowe ciasto babeczkowe dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodając
kawę. Są przepyszne i delikatne :-).Składniki na 7 babeczek:150 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków2
jajka150 g
mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
mleka1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (w proszku)*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt
waniliowy i dobrze wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać
mleko i wymieszać.Ciasto babeczkowe podzielić na pół. Do jednej połowy dodać
kawę w proszku, wymieszać.Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami (lub użyć silikonowych foremek, wtedy bez konieczności smarowania
masłem i oprószania
mąką). Do połowy wysokości papilotki nałożyć białego ciasta, resztę uzupełnić
ciastem kawowym, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca od górnego brzegu papilotki.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem śmietankowy:300 ml
śmietany kremówki 36%2 pełne łyżki
serka mascarpone**1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżka
cukru pudrukakao lub
czekolada w proszku, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być schłodzone.W naczyniu umieścić kremówkę,
mascarpone,
cukier puder. Ubijać, do otrzymania gęstej masy (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Pod sam koniec dodać ekstrakt i zmiksować.
Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie gwiazdki. Krem wycisnąć na babeczki. Oprószyć
kakao lub
czekoladą w proszku.Przechowywać w lodówce.*
Kawę granulowaną należy wcześniej rozpuścić w małej ilości wrzącej
wody, np. 1 łyżce, wystudzić.**
Mascarpone można pominąć, przedłuża jednak trwałość kremu.Smacznego :-).