Wykonanie
Pin It
Powoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim
stole. Wprawdzie to ciasto
czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu
kawowego nie jest typowym świątecznym wypiekiem, ale myślę, że idealnie wpisze się w ten nastrój. Do świątecznej
kawy będzie doskonałe.
Torcik
czekoladowy z
kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładniki50 g
masła100 g
cukru3 łyżki
mleka4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej30 g
czekolady50 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1
jajkoKawowa masa:100 g
białej czekolady180 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1,5 łyżeczki
żelatynykakao do posypania ciasta
Wykonanie:W małym garnuszku roztapiamy
masło, dodajemy
mleko i 60 g
cukru, mieszamy.
Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej
wody i wlewamy do garnuszka z
masłem.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka
masłem i
kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajko ucieramy z pozostałym
cukrem, dodajemy do niego mieszankę
kawową i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.Gdy ciasto będzie całkowicie zimne możemy przygotować masę
kawową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i studzimy.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej
wody, namaczamy przez chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej
wody.
Kawę i
żelatynę odstawiamy do wystudzenia.
Serek mascarpone miksujemy. Do wystudzonej
czekolady dodajemy 2 łyżki
mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały
serek.Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Następnie małymi porcjami dodajemy ja do
serka, miksujemy tylko przez chwilę.Do przestudzonej
żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy.Miksując krem dodajemy do niego
żelatynę i wystudzona
kawę. Gotowa masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej sześć godzin.Przed podaniem ciasto posypujemy
kakao.