Wykonanie
babeczki caffe latteZawiesiłem oko na niniejszym przepisie na Moich wypiekach [ tutaj ] już dosyć dawno temu i tak się zbierałem, by go w końcu zrobić, ale ciągle coś mi przeszkadzało, bo a to gości za dużo, a to za mało, a to nie wszystkie składniki miałem, a to miałem ochotę na coś innego. W końcu udało się i jestem bardzo zadowolony z efektów
smakowych! Co do wyglądu, to żałuję jedynie, że nie mam mniejszych niż standardowe muffinkowe foremki, bo babeczki byłyby wtedy zgrabniejsze ;).
Składniki [wyszło mi 9 babeczek]:150 g
masła w temperaturze pokojowej100 g
cukru2
jajka150 g
mąki pszennej tortowej1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżeczki
cukru wanilinowego2 łyżki
mleka1 łyżka
kawy rozpuszczalnejUwaga, wszystkie składniki - jak to zawsze w przypadku ucieranych babek - powinny być w temperaturze pokojowej.
Kawę rozpuścić w łyżce gorącej
wody i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
cukrem wanilinowym.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno po
jajku i ucierać. Następnie wsypywać powoli
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem wanilinowym, wciąż miksując. Na koniec dodać
mleko i także zmiksować.Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać rozpuszczoną
kawę.Jasne ciasto wykładać na dno papilotek (lub foremek silikonowych, lub formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tarą) do połowy wysokości. Na wierz każdej babeczki wyłożyć podobną (lub nieco mniejszą) ilość ciasta
kawowego, tak, by całe ciasto zajmowało ok. 3/4 wysokości papilotki.Piec 25-30 minut w temperaturze 170ºC (do suchego patyczka).
Krem śmietankowy:330 ml
śmietany kremówki do ubijania125 g
serka mascarpone2 łyżeczki
cukru wanilinowego1-2 łyżki
cukru pudrukakao lub
czekolada w proszku, do oprószenia
Śmietanę ubić. Dodać
cukier puder,
cukier wanilinowy oraz
serek mascarpone. Zmiksować na małych ubrotach.Kremem udekorować babeczki, oprószyć
kakako.Przechowywać w lodówce.