ßßß
Składniki:CIASTO CZEKOLADOWE50g mąki pszennej50g masła100g cukru30g czekolady mlecznej1 jajko3 łyżki mleka4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżki gorącej przegotowanej wody1 czubata łyżka kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
MUS KAWOWY220g mascarpone180ml śmietanki 30%100g białej czekolady2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżki gorącej przegotowanej wody1 i 1/2 łyżeczki żelatyny3 łyżki zimnej wodykakao do dekoracji
Wykonanie:CIASTO CZEKOLADOWE- kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić- masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem- do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika- dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao- jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko zmiksować- dodać składniki suche, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto- piec w 180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu- ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie
MUS KAWOWY- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić- zimny serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był gładki- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady dodać 1-2 łyżki mascarpone, wymieszać, następnie czekoladę połączyć z resztą serka (czekolada nie może być za zimna, bo w kontakcie z serkiem zbyt szybko się zetnie)- zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować- ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników
- ostudzone ciasto czekoladowe włożyć do tortownicy- na ciasto przełożyć mus kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy, najlepiej przez całą noc- gotowe ciasto posypać z wierzchu równą warstwą kakao- podawać schłodzone
Ciasto czekoladowe z powyższego przepisu jest lekko wilgotne i mocno sycące, z wyczuwalnym smakiem kawy. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że nie jest zbite jak brownies. Mus kawowy ma delikatną strukturę, a obecność białej czekolady sprawia, że jest dość mocno słodki, nie jest jednak przesłodzony, a w smaku wyraźnie kawowy.