Wykonanie
Ponieważ Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami,czego niestety nie widać za oknem, czas na poszukiwaniebabki idealnej.Oto moja faworytka - babka nutellowa.Puszysta, aromatyczna i wilgotna.Domownicy nie mogli się doczekać aż wystygnie, dlatego pierwsze krojenie odbyło się przy jeszcze płynnej polewie,co widać na załączonym obrazku.

Składniki:120 g miękkiego
masła5
jajek150 g nutelli150 g drobnego
cukru1/2 łyżki
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki przesianej
mąki pszennej4 łyżki
mleka1 szklanka zmielonych
orzechów włoskich na polewę:1 łyżka
masła100 g nutelli50 g
śmietanki kremówki
Wykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek.
Masło utrzeć z połową
cukru na białą masę. Stopniowo dodawać nutellę i po jednym
żółtku. Następnie przesianą
mąkę,
orzechy,
kakao,
proszek do pieczenia i
mleko.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałą częścią
cukru. Delikatnie połączyć z masą nutellową.Foremkę na babkę wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C bez termoobiegu ok. godziny, do suchego patyczka.W czasie gdy babka stygnie przygotować polewę. Wszystkie składniki podgrzać i wymieszać do połączenia. Polać babkę i udekorować.