Wykonanie
usa pharmacyJeśli lubicie batoniki Bajeczne to ta babka jest dla Was. Mocno czekoladowa, puszysta i delikatna, a przy tym wilgotna. Świetna alternatywa dla tradycyjnej babki wielkanocnej.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 150 g
kakao, 25 g
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło, 110 g
cukier, 110 g
jajka, 2 sztuki
mleko, 55 ml
śmietana kremówka, 55 mlDodatkowo:batonik Bajeczny, 1 i 1/2 sztuki
wiśnie, 1 duża garśćPolewa:
czekolada gorzka, 50 gramkremówka, 6 łyżekbatonik Bajeczny, 1/2 sztuki
orzechy włoskie, 1 łyżkaSposób przygotowania
Mąkę,
kakao i proszek przesiać do miski.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać
cukier, zmiksować. Wbić
jajka i ponownie zmiksować.Wymieszać suche składniki, masę
maślaną,
mleko i
śmietanę. Dodać posiekane batoniki i rozmrożone
wiśnie. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową. Wystudzić.
Czekoladę i kremówkę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Polać nią babkę. Obsypać posiekanym Bajecznym i
orzechami.