Wykonanie
Zawsze piekę ciasto
bananowe dodając rozgniecione
banany do środka. Dzisiaj upiekłam ciasto
bananowe tak zwane do góry nogami.
Banany ułożyłam na dnie formy do pieczenia, a następnie
pokryłam masą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z
orzechami, a drugą z
czekoladą. W ten sposób powstało ciasto
bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące
wanilią,
bananami i
orzechami.
Ciasto
bananowe do góry nogamiSkładniki:forma o rozmiarach 20 cm x 30 cmMasa czekoladowa250 g
pszennej mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
masła, u mnie solone + 3 łyżki3 łyżki
kakao2
jajka1 dl
mleka120 g
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu3 łyżki
cukru muscovado6
bananówMasa orzechowa2
jajka80 g zmielonych
włoskich orzechów80 g
cukru1 łyżka
tartej bułki½ łyżki
pszennej mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Pokrój
banany w plasterki i wyłóż nimi dno foremki. Rozpuść
cukier muscovado na patelni , a następnie dodaj
masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej na
banany.Przygotuj masę
orzechową. Odziel
białka od
żółtek i ubij na sztywno, po czym dodaj
cukier po łyżce stale ubijając. Nie przerywając ubijania dodaj po
żółtku, a na końcu wmieszaj łyżką zmielone
orzechy wymieszane z
bułką i
mąką. Wylej masę na
banany i rozprowadź równomiernie.Przygotuj masę
czekoladową. Miękkie
masło utrzyj z
cukrem i
wanilią. Dodaj po jednym
jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w
trzech podejściach do masy jajeczno
maślanej na przemian z
mlekiem. Wyłóż masę
czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą
orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć
bananami do góry.Polecane przepisyBabka pomarańczowa z sernikowym nadzieniemCiasto
czekoladowe z
czekoladowym lukrem