ßßß
Ciasto bananowe do góry nogamiSkładniki:forma o rozmiarach 20 cm x 30 cmMasa czekoladowa250 g pszennej mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g masła, u mnie solone + 3 łyżki3 łyżki kakao2 jajka1 dl mleka120 g cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu3 łyżki cukru muscovado6 bananówMasa orzechowa2 jajka80 g zmielonych włoskich orzechów80 g cukru1 łyżka tartej bułki½ łyżki pszennej mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Pokrój banany w plasterki i wyłóż nimi dno foremki. Rozpuść cukier muscovado na patelni , a następnie dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej na banany.Przygotuj masę orzechową. Odziel białka od żółtek i ubij na sztywno, po czym dodaj cukier po łyżce stale ubijając. Nie przerywając ubijania dodaj po żółtku, a na końcu wmieszaj łyżką zmielone orzechy wymieszane z bułką i mąką. Wylej masę na banany i rozprowadź równomiernie.Przygotuj masę czekoladową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry.Polecane przepisyBabka pomarańczowa z sernikowym nadzieniemCiasto czekoladowe z czekoladowym lukrem