Wykonanie
Cisto
orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych
orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto
orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta ;)
Składniki:(na tortownice)- 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych
orzechów- 1 szklanka
cukru- 6
jajek- 1 łyżka
kawy rozpuszczalnej lub sypanej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka
kakao- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 4 łyżki
bułki tartej- 2 łyżki
wodySposób przygotowania:1.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę
cukru. W innym większym naczynku ucieramy
żółtka z resztą
cukru. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą.2.Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy
mąką lub
bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest
banalne ? UWAGA!!! Ciasto jest kruche i delikatne więc uważamy przy krojeniu ;)
Ostatnio natknąłem się na pewien utworek pewnego pana :) Do dziś słucham tego non stop. Oczywiście z gatunku indie folk :)HozierFrom EdenPozdrowionka i udanej niedzieliMichał:)