ßßß
Zaczynamy od wybicia ze skorupek jajek oddzielając żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem (dobrze jest je wcześniej wyjąć z lodówki). Następnie dodajemy kolejno żółtka, kakao, mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – całość razem miksujemy (ewentualnie bardzo starannie razem mieszamy).Robimy sobie chwilkę przerwy na wysmarowanie margaryną foremek i posypanie ich bułką tartą (nie dużo).
Do naszego ciasta dodajemy bakalie – ja tylko skórkę pomarańczową, a całość dokładnie mieszamy. Ponownie używamy miksera do ubicia piany z białek. Kiedy będzie już sztywna, dokładamy do miski z ciastem i delikatnie razem mieszamy.Nakładamy kolejno do foremek nie przekraczając ich wysokości – najlepiej, by nie były wypełnione do samego końca (choć mnie było żal ciasta, więc wypełniłam je po same brzegi 😉 )Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do około 150’C przez jakieś 30-40 minut. Sprawdzamy w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto już urosło, czy nie jest surowe – czy jest już gotowePo ostudzeniu wyciągamy z foremek, które potem strasznie ciężko domyć
Nie miałam pomysłu na polewę, czy też posypkę – stąd polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi. Sami musicie w domu ocenić, czy nie wystarczyłoby np. posypać je tylko cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. W każdym razie, przepis na delikatną polewę jest bardzo prosty:ReklamaW małym garnku czy rondelku roztapiamy margarynę (1/3 kostki), dokładamy cukier (8 płaskich łyżek) – mieszamy by się rozpuścił. Dosypujemy kakao (2 łyżki) i wodę (4 łyżki) – nadal gotując i ciągle mieszając. Jak powstanie lejąca się masa, odstawiamy z ognia by przestygła. Wystudzoną, polewamy babeczki i posypujemy wiórkami.
Życzę smacznego!