Wykonanie
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej + 2 łyżki3/4 szklanki
oleju5
jajek1,5 szklanki
cukru1 szklanka oranżady białej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoPolewa:3 łyżki wrzątku3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakao70 g
masłaDodatkowo:tłuszcz do wysmarowania tortownicy
bułka tarta (ok. 2 łyżek) do obsypania tortownicykolorowa posypkaPrzepis:
Jajka z
cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy
olej, oranżadę i stopniowo dodajemy
mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia składników. Następnie rozdzielamy ciasto na dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki
mąki, a do drugiej dwie łyżki
kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą tortownicy nakładamy po 3 łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z
kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka dodajemy
wodę i rozpuszczamy w niej
cukier. Następnie podgrzewamy całość razem z
masłem ciągle mieszając. Gdy wszystko się rozpuści garnuszek ściągamy z ognia i dodajemy
kakao. Trzepaczką szybko łączymy
kakao z resztą polewy, tak aby nie było żadnych grudek. Polewę przelewamy na wierzch ciasta i posypujemy (opcjonalnie) kolorową posypką.P.s. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale ciacho było przygotowane do
kawki w pracy ;)