Wykonanie
O istnieniu tego ciasta dowiedziałam się stosunkowo późno, ponieważ w moim domu i otoczeniu nikt go nie piekł. Dlatego gdy pewnego dnia znajoma mnie nim poczęstowała zaczęłam jeść je trochę z grzeczności, jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, iż jest ono jadalne, a do tego bardzo smakowite. Od tego czasu piekę je regularnie w moim domu i tak szybko jak pojawia się na talerzu, tak samo szybko z niego znika.
Składniki:- 4 duże
marchewki,- 3
jajka,- 1 3/4szklanki
mąki pszennej,- 0,5 szklanki
cukru,- szklanka
oleju,- łyżka
proszku do pieczenia,- łyżka
cynamonu,- dwie łyżki
kakao,-
bułka tarta i
masło do wysmarowania formy,-
cukier puder,- tarka, głęboki talerz, miska, mikser, sitko, szklanka.Wykonanie:1.
Marchew ścieram na tarce do głębokiego talerza.2.
Jajka wbijam do miski i ucieram z
cukrem na gładką masę, choć częściej robi to mój pięciolatek. Następnie dodaję
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
cynamon. Wszystkie składniki dokładnie miksuję.3. Do przygotowanej masy dodaję
olej. Robię to stopniowo ciągle mieszając.4. Do ciasta wrzucam startą
marchewkę i znów dokładnie mieszam.5. Smaruję formę
masłem i obsypuję
bułką tartą. Wlewam ciasto do formy.6. Piekarnik nagrzewam do 200 st. C i piekę przez godzinę.7. Po ostygnięciu posypuję
cukrem pudrem.