ßßß Cookit - przepis na Makowiec mamy

Makowiec mamy

nazwa

Wykonanie

To jest niezwykły makowiec a niezwykły dla tego że odkąd pamiętam moja mama piekła go na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest zapisany na starej, żółtej, poplamionej kartce, z której za chwilę nie będzie możliwości rozszyfrowania proporcji składników. W przepisie nie znajdziemy jakiś nadzwyczajnych składników to jest prosty, tradycyjny makowiec na cieście ucieranym. Ale dla mnie jest nadzwyczajny, jedyny i niezastąpiony :D
Składniki:
6 jajek
szklanka cukru
3 szklanki mąki
250 g masła temp. pokojowa
10 łyżek mleka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
700 g maku
250 g cukru
150 g masła
50 ml mleka
3 jajka
4 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki kartoflanki
olejek migdałowy
Dodatkowo:
lukier albo polewa czekoladowa + bakalie do dekoracji
Foremka 38x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona
Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy a następnie przecedzamy przez sitko i gazę. Najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Następnie mielimy trzykrotnie.Do maku dodajemy rozpuszczone masło i pozostałe składniki. Jeśli będzie za mało słodkie można dosłodzić miodem. Całość ucieramy.
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko a na sam koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blaszkę, następnie wykładamy masę makową i drugą część ciasta. Pieczemy w 180*C około 45-50 minut aż wierzch się zarumieni.
Po przestudzeniu dekorujemy dowolnie polewą albo lukrem. A na koniec posypujemy skórką pomarańczową, bakaliami.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/11/makowiec-mamy.html