Wykonanie
święta tuż tuż, więc odkurzam stare przepisy . padło na sernik danusi. miałam go robić zgodnie z przepisem, ale znów musiałam wykombinowaći zamiast klasycznego sernika wyszedł sernik ciapek :) w następnym podejściu zrobię dokładnie wg przepisu.to zdecydowanie mój ulubiony sernik, bije na głowę sernik z
kokosową bezą mojej teściowej. delikatny, rozpływający się w ustach. lekki niczym ptasie mleczko, choć to sernik. trudno jest mi czekać jak wystygnie , więc pierwszy kawałek jem jeszcze ciepły. najlepszy na drugi dzień , najlepiej po leżakowaniu w lodówce a po pierwszym kawałku ma się ochotę na następny. warto spróbować.składniki ( na małą tortownicę, ok 19-20 cm)spód :160 g
maki1
jajko3 łyżki
cukru1 łyżka
kakao1/4 kostki
masła1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniamasa serowa:1/2 kg
sera białego ( u mnie chudy)2
jajka1/2 kostki
masła3/4 szklanki
cukrułyżeczka esencji waniliowej1 szklanka
mleka3 łyżki
mąki1 i 1/2 łyżki
kakao ze składników na spód zagniatam ciasto, wylepiam nim spód i brzegi tortownicy.
masło topie ,
mleko podgrzewam.
ser ,
jajka i
cukier dokładnie mieszam blenderem, następnie dodaje
masło,
mleko, esencję i dalej miksuje blenderem , na koniec dodaje
make i dalej miksuje aż masa będzie gładka. (masa powinna
mieć konsystencje ciasta na naleśniki a blenderem jest najlepiej wszystko zmiksować na gładka masę. nie zrobią się grudki i
sera tez nie trzeba wcześniej mielić).prawie całą gotowa masę wylewam na tortownicę, do reszty masy dodaje
kakao, miksuje i wylewam "byle jak" na masę
serową .wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni ( z termo) i piekę ok godziny, do suchego patyczka i rumianego wierzchu.smacznego