Wykonanie
Uwielbiam ciasta z dodatkiem
maku, a już za takimi w całości wykonanymi z
maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od
maku, a
polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast.Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze do niej nie zawitał.
Składniki:(forma o średnicy 26 cm)200 g
maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego1 szklanka
cukru1/2 (100 g) kostki
masła5
jajek1 łyżka
miodu naturalnego2 łyżki
bułki tartej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniapolewa:2 łyżki
mleka1 łyżka
kakao3/4 szklanki
cukru1/2 (100 g) kostki
masłaPrzygotowanie:
Mak zalać
wodą lub
mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa
razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego
maku, to zalać go 3/4 szklanki
mleka lub
wody i na chwilę odstawić.Utrzeć
masło z
cukrem na gładką masę, w
między czasie dodając po jednym
żółtku.Następnie dodać
miód,
bułkę tartą,
proszek do pieczenia i zmielony
mak.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.