ßßß Cookit - przepis na Torcik makowy

Torcik makowy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast.
Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze do niej nie zawitał.
Składniki:
(forma o średnicy 26 cm)
200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego
1 szklanka cukru
1/2 (100 g) kostki masła
5 jajek
1 łyżka miodu naturalnego
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 (100 g) kostki masła
Przygotowanie:
Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.
Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku.
Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.
Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/04/torcik-makowy.html