Składniki:250 g mąki pszennejok. 300 g bakalii1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka mleka250 g masła180 g cukru5 jajekmasło i mąka do formylukier (opcjonalnie)Mąkę przesiać. Bakalie pokroić nie za bardzo drobno. Wymieszać z 1 - 2 łyżkami mąki. Proszek rozpuścić w mleku. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną ze szczyptą kurkumy, kardamonu i soli. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na końcu do masy dodać proszek do pieczenia z mlekiem i bakalie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką foremki.Piec ok. godziny w 180 ° C. Gdy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy. Całkiem zimne polukrować. Zostawić do zastygnięcia.Źródło: Claudia: Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler