Wykonanie
Cześć =) Tradycyjny węgierski Csirkepaprikás, czyli
kurczak w
papryce, to
mięso z kurczaka duszone w sosie zrobionym na bazie zasmażki z dużą ilością
papryki. Istnieje wiele różnych wersji tej potrawy, wzbogaconych o warzywa takie jak
papryka,
pomidory,
cebula. Paprykarz tradycyjnie podawany jest z
makaronem jajecznym lub kluseczkami typu szpecle, lecz równie dobrze pasuje do dowolnego
makaronu lub
ryżu. Kasztanowa Kuchnia zaprasza dziś na paprykarz z
makaronem w dwóch wersjach, z
zieloną papryką przygotowany przez Agnieszkę oraz z czerwoną ugotowany przez
Maćka =)


Potrzebne będą (na 4 porcje):- 1 łyżka
smalcu drobiowego lub
oleju- 1 łyżeczka
mąki- 2 łyżki
słodkiej papryki w proszku- 1/2 łyżeczki (lub więcej)
ostrej papryki- 3-4 ząbki
czosnku, rozdrobnione- 2
filety z piersi kurczaka-
sól i
pieprz- 1 duża
cebula drobno posiekana- 2
papryki, kolor dowolny, ale najlepiej czerwone, pokrojone w kostkę- 1 łyżka
majeranku- 1/2 szklanki wywaru/bulionu/rosołu drobiowego, ew.
wody- półtorej szklanki krojonych
pomidorów wraz
sokiem- 1/2 kwaśnej
śmietany 18%- zielona
pietruszka i
szczypior do posypania


Sposób wykonania:1) Na głębszej przykrywanej patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy
mąkę i
paprykę w proszku i wszystko krótko zasmażamy.2) Następnie dodajemy
czosnek,
kurczaka,
sól i
pieprz. Smażymy krótko na średnim ogniu, aż
mięso nabierze nieco koloru.3) Dodajemy
cebulę i
paprykę, smażymy mieszając do lekkiego zeszklenia
cebuli.4) Dodajemy,
majeranek,
wywar,
pomidory, przykrywamy i gotujemy 30 minut.5) W małej misce umieszczamy
śmietanę, dodajemy chochelkę sosu z patelni i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zawartość miski do sosu i mieszamy wszystko.6) Podajemy z
makaronem lub
ryżem, posypane
pietruszką i
szczypiorkiem (lub jednym z nich).


Smacznego =)Agnieszka / Maciek