Wykonanie



Składniki:3 białe surowe
kiełbaski200 g
czerwonej soczewicy100 g
zielonej soczewicy (można zastosować jedne rodzaj
soczewicy, czerwona szybciej się gotuje)2 puszki
pomidorów lub kilka świeżych bez skórki3 duże
cebule3 ząbki
czosnku2
papryczki chili2 łyżki
majeranki½ szkl.
wodysólpieprzkilka łyżek
oleju do smażeniaSkładniki na chlebek kukurydziany1 kg
mąki½ szkl.
wodysól morska,czerwona
ostra papryka w proszkuWykonanie:Chlebek kukurydzianyNa stolnicę wysypujemy
mąkę, po trochu dolewamy
wodę, ugniatamy ciasto i formujemy kulę (ciasto będzie się kruszyć). Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Od ciasta odrywamy małe kawałki wielkości
orzecha włoskiego, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebki opruszamy
solą i
ostrą papryką. Pieczemy ok. 15 min.
Kiełbasa z
soczewicąKiełbasę wrzucamy do wrzątku, odstawiamy na 5 min, następnie kroimy w ok. 2 cm kawałki.
Soczewicę płuczemy i gotujemy prawie do miękkości.
Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni lub w większym garnku. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
kiełbasę,
chili,
majeranek całość doprawimy
solą i
pieprzem. Smażymy kilka minut. Do
kiełbasy i
cebuli dodajemy
soczewicę i
pomidory mieszamy, podlewamy
wodą, dusimy ok. 20-30 min. pod przykryciem. Danie podajemy z
chlebkiem kukurydzianym lub
pieczywem.Smacznego!