ßßß


Składniki:3 białe surowe kiełbaski200 g czerwonej soczewicy100 g zielonej soczewicy (można zastosować jedne rodzaj soczewicy, czerwona szybciej się gotuje)2 puszki pomidorów lub kilka świeżych bez skórki3 duże cebule3 ząbki czosnku2 papryczki chili2 łyżki majeranki½ szkl. wodysólpieprzkilka łyżek oleju do smażeniaSkładniki na chlebek kukurydziany1 kg mąki½ szkl. wodysól morska,czerwona ostra papryka w proszkuWykonanie:Chlebek kukurydzianyNa stolnicę wysypujemy mąkę, po trochu dolewamy wodę, ugniatamy ciasto i formujemy kulę (ciasto będzie się kruszyć). Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Od ciasta odrywamy małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki opruszamy solą i ostrą papryką. Pieczemy ok. 15 min.Kiełbasa z soczewicąKiełbasę wrzucamy do wrzątku, odstawiamy na 5 min, następnie kroimy w ok. 2 cm kawałki. Soczewicę płuczemy i gotujemy prawie do miękkości.Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na głębokiej patelni lub w większym garnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kiełbasę, chili, majeranek całość doprawimy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Do kiełbasy i cebuli dodajemy soczewicę i pomidory mieszamy, podlewamy wodą, dusimy ok. 20-30 min. pod przykryciem. Danie podajemy z chlebkiem kukurydzianym lub pieczywem.Smacznego!