Wykonanie
Składniki:1. Ciasto– 500 g
mąki– szklanka ciepłej
wody– łyżka
oleju– szczypta
soli2. Farsz– 500g
kaszanki– 1
cebula–
sól,
pieprz,
majeranekPrzygotowanie:* Przygotowanie farszu z
kaszanki jest bardzo proste i szybkie.Zaczynamy od obrania z osłonek naszej
kaszanki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki ( u mnie była to kostka ).* Kroimy w kostkę
cebulę, szklimy na patelni z odrobiną
oleju, dodajemy do niej
kaszankę i smażymy chwilę razem.
Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i powstanie nam fajny, gładki farsz. Jeżeli jednak tak by się nie stało w Waszym przypadku, wystarczy po prostu rozgnieść ją widelcem.Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. Odstawiamy do przestygnięcia.Uwaga! Spróbujcie swojej
kaszanki przed przyprawieniem, bo moja już sama w sobie była lekko pikantna, ja
pieprzu nie pożałowałam i gdy przyszło do jedzenia pierogów to oczywiście były pyszne, ale oossstre :DTeraz czas na ciasto.* Na stolnicę wsypujemy
mąkę z
solą, robimy wgłębienie i wlewamy
wodę wraz z
olejem.Wszystko wyrabiamy rękoma do momentu aż powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.* Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.W tym czasie dobrze jest uformować sobie z farszu kulki wielkości
orzecha włoskiego, przyśpieszy nam to pracę przy robieniu pierogów.* Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej
mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta na placek grubości 1-2mm, szklanką wycinamy krążki.* Bierzemy w dłoń pojedynczo krążki, nakładamy po „kulce” farszu i sklejamy dowolną techniką.Pierogi, które czekają na gotowanie powinny być przykryte ściereczką.* W dużym garnku gotujemy
wodę z dodatkiem
soli i
oleju. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy.Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji ” Czas na pierogi! ”Kategorie: