Wykonanie
Niby nie ma strasznej zimy, ale nie należy zachowywać się jakby była wiosna, bo łatwo o przeziębienie.Ja od dwóch tygodni nie
mogę się całkowicie wyleczyć z kataru i
kaszlu, więc wiem o czy mówię...W trudnych chwilach pomocna jest miska pysznej, gęstej i rozgrzewającej zupy - na przykład właśnie tej, którą Wam pragnę zaprezentować.Zupa soczewicowa nie jest wymagająca, nie potrzebne nam dużo składników ani cierpliwości. Parę prostych czynności i zupa wjeżdża na stół :)Zupa z
czerwoną soczewicą(przepis- po lekkich modyfikacjach - z książki "Dieta dla alergików")
Składniki:250g
czerwonej soczewicy250g
pomidorów (z kartonika, słoika, puszki)
cebulaząbek
czosnkułyżka
oleju600ml
wody lub
bulionupół łyżeczki
słodkiej paprykipół łyżeczki
ostrej paprykiłyżeczka
przyprawy harissa (opcjonalnie)
sól,
pieprzSoczewicę zalewamy
wodą i odstawiamy.
Cebulę i
czosnek siekamy i szklimy na łyżce
oleju - najlepiej w garnku, w którym będziemy gotować zupę.Dodajemy odsączoną
soczewicę, wodę/bulion,
pomidory i
przyprawy.Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia) przez ok godzinę - jeżeli za bardzo zgęstnieje dolewamy
wody.Uwaga: w przepisie piszą o dwóch godzinach gotowania, ale ja uważam, że to byłaby przesada - po godzinie
soczewica jest miękka, prawie rozpadająca się, a smaki są połączone, więc nie warto rozgotowywać jej na zupełną paćkę, chyba, że ktoś ma takie upodobania.Podajemy gorącą. Smacznego!