ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Niby nie ma strasznej zimy, ale nie należy zachowywać się jakby była wiosna, bo łatwo o przeziębienie.
Ja od dwóch tygodni nie mogę się całkowicie wyleczyć z kataru i kaszlu, więc wiem o czy mówię...
W trudnych chwilach pomocna jest miska pysznej, gęstej i rozgrzewającej zupy - na przykład właśnie tej, którą Wam pragnę zaprezentować.
Zupa soczewicowa nie jest wymagająca, nie potrzebne nam dużo składników ani cierpliwości. Parę prostych czynności i zupa wjeżdża na stół :)
Zupa z czerwoną soczewicą
(przepis- po lekkich modyfikacjach - z książki "Dieta dla alergików")
Składniki:
250g czerwonej soczewicy
250g pomidorów (z kartonika, słoika, puszki)
cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
600ml wody lub bulionu
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka przyprawy harissa (opcjonalnie)
sól, pieprz
Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy.
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na łyżce oleju - najlepiej w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
Dodajemy odsączoną soczewicę, wodę/bulion, pomidory i przyprawy.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia) przez ok godzinę - jeżeli za bardzo zgęstnieje dolewamy wody.
Uwaga: w przepisie piszą o dwóch godzinach gotowania, ale ja uważam, że to byłaby przesada - po godzinie soczewica jest miękka, prawie rozpadająca się, a smaki są połączone, więc nie warto rozgotowywać jej na zupełną paćkę, chyba, że ktoś ma takie upodobania.
Podajemy gorącą. Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/02/zupa-z-czerwona-soczewica.html