Wykonanie
Ziemniaczane zapiekanki są w naszym domu bardzo lubiane. Są chyba najbardziej sycące i wspaniale komponują się z kremowym
sosem beszamelowym i ciągnącym się
serem. Tym razem węglowodany połączyłam z
brokułami i
tuńczykiem, którego można zastąpić
kurczakiem lub
łososiem. W zapiekance dobrze sprawdziłyby się też inne warzywa (na przykład
papryka czy
kukurydza) oraz
pieczarki. Podawać z dowolnym zestawem surówek. Smacznego:)Polecam też inne moje przepisy na ziemniaczane zapiekanki: z
mięsem mielonym,
sosem czosnkowym,
rybą lub
szynką. dla 3 osób:ok.7 małych
ziemniaków,puszka
tuńczyka (w kawałkach),mały
brokuł,duża
cebula lub
por,3 ząbki
czosnku,kilka czubatych łyżek startego
żółtego sera i/lub
parmezanu,opcjonalnie 2-3 łyżki
bułki tartej,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
rozmaryn,
tymianek, suszona
bazylia, ew.
słodka paprykasos beszamelowy:1 i 1/2 szklanki
mleka,1 i 1/2 łyżki
masła,1 i 1/2 łyżki
mąkiprzyprawy do smaku (
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa)
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry (warzywa można ugotować dzień wcześniej).
Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać, smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Przygotować sos: rozpuścić
masło, dodać
mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką i cały czas mieszając, wlać
mleko. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Doprawić. Dno naczynia do zapiekania posmarować porcją sosu, ułożyć wszystkie składniki i doprawić każdą warstwę. Wierzch oblać sosem, posypać
serem i ewentualnie
bułką tartą. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.