ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami

Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami

nazwa

Wykonanie

Ziemniaczane zapiekanki są w naszym domu bardzo lubiane. Są chyba najbardziej sycące i wspaniale komponują się z kremowym sosem beszamelowym i ciągnącym się serem. Tym razem węglowodany połączyłam z brokułami i tuńczykiem, którego można zastąpić kurczakiem lub łososiem. W zapiekance dobrze sprawdziłyby się też inne warzywa (na przykład papryka czy kukurydza) oraz pieczarki. Podawać z dowolnym zestawem surówek. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na ziemniaczane zapiekanki: z mięsem mielonym, sosem czosnkowym,rybą lub szynką. dla 3 osób:
ok.7 małych ziemniaków,
puszka tuńczyka (w kawałkach),
mały brokuł,
duża cebula lub por,
3 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera i/lub parmezanu,
opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia, ew. słodka papryka
sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżki mąki
przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry (warzywa można ugotować dzień wcześniej). Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekać, smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką i cały czas mieszając, wlać mleko. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Doprawić. Dno naczynia do zapiekania posmarować porcją sosu, ułożyć wszystkie składniki i doprawić każdą warstwę. Wierzch oblać sosem, posypać serem i ewentualnie bułką tartą. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/01/zapiekanka-z-tunczykiem-i-brokuami.html