Wykonanie
Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę
makową. Ja chciałam
mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :)Do wykonania makowca użyłam
maku mielonego (można kupić suchy mielony
mak), dzięki
czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu
mak trzeba będzie zmielić 3
razy.Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm):3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny (250 g)1 łyżka
smalcu (można pominąć)2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru (najlepiej trzcinowy)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii5
żółtekSkładniki na masę
makową:600 g
maku1 litr
mleka150 g
masła75 g
mąki tortowej7
jajek1,5 szklanki
cukru4 łyżki
miodu1,5 łyżki
kakao2 łyżeczki
olejku rumowego2 łyżeczki
olejku migdałowegobakalie: siekane
orzechy,
rodzynki,
skórka pomarańczowa itp.szczypta
soliDodatkowo:2 łyżki
kaszy manny1
białko (pozostałe z przygotowania ciasta)100 g
cukru pudruSok z plasterka
cytrynyDzień przed pieczeniem ciasta
mleko zagotować i zalać nim
mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli
mak nie był mielony, zmielić 3
razy.Przygotowanie ciasta:Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami, do 2/3 wysokości
boków) wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Przygotowanie masy makowej:
Żółtka oddzielamy od
białek i razem z
cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę, dodając pod koniec miksowania
olejek migdałowy i
rumowy. Dalej miksując dodajemy po łyżce zmielonego
maku. Do masy dodajemy i
miód i roztopione, przestudzone
masło. Nadal miksując dodajemy
kakao i
mąkę. Do masy makowej dodajemy
bakalie i mieszamy łyżką. W osobnej misce
białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, a ubite dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki
kaszy manny i wylewamy masę
makową. Na masę
makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół).
Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić
lukier w małej głębokiej misce
białko,
cukier puder i
sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając
cukier puder, lub rozrzedzić gorącą
woda). Za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego na wierzchu ciasta robimy lukrem zygzaki.Przepis bierze udział w akcji: