Wykonanie
Lubimy makowce. Nie często je robię ale jeśli już się pojawi na naszym
stole to musi być prawdziwie "makowy" ;) Nie jakiś udawany, gdzie trzeba liczyć ziarenka
maku by się go dopatrzyć....
Maku ma być dużo, nawet bardzo dużo, Ciasta już niekoniecznie ;) Ten makowiec wypatrzyłam już daaawno na blogu Śladami Słodkiej Babeczki - dzisiaj z minimalnymi zmianami go w końcu zrobiłam :) Baaardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:3 szkl
mąki pszennej (ok. 460g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia200g
margaryny5
żółtek1/2 szkl.
cukru pudruodrobina lodowatej
wody (opcjonalnie)Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Jeśli ciasto tego wymaga (np.
jajka były ciut mniejsze to można dodać odrobinkę lodowatej
wody tak by konsystencja była właściwa). Ciasto powinno być plastyczne i łatwo się wałkować.Podzielić je na dwie części tak by jedna była troszkę większa od drugiej.Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na dno i boki blaszki. Blaszkę oraz drugą część ciasta wstawić do lodówki na ok 30 minut.Składniki na masę
makową:1kg
maku5
jajek400g
cukru150g miękkiego
masłakilka kropel
olejku migdałowego lub specjalnego do makowcówok 80-100g siekanych
migdałów i
orzechówok. 2 łyżki
skórki pomarańczowej kandyzowanej100g
rodzynek3 łyżki
mioduszczypta
soliMasę
makową możemy przygotować sobie dzień wcześniej wówczas zrobienie makowca pójdzie nam dużo sprawniej.
Mak sparzyć dokładnie, odcedzić i wystudzić. Zimny zmielić w maszynce trzy
razy. (Można zaoszczędzić czas i kupić
mak już zmielony).
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą puszystą masę. Następnie partiami dodawać
masło nie przerywająć miksowania. Dodać
mak,
bakalie,
skórkę pomarańczową, aromat i
miód. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do
maku.Masę
makową przełożyć do blaszki wcześniej wylepionej
ciastem. Wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o takiej wielkości jak wierzch ciasta. Delikatnie przełożyć ciasto na wierzch docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczony makowiec wyjąć i wystudzić.Składniki na polewę:4 łyżki wrzątku4 łyżki
cukru130g
masła lub
margaryny4 łyżki
kakaoponadto:
migdały w płatkach do dekoracji
Cukier rozpuścić we wrzątku. Chwilę podgrzewać, dodać
margarynę. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia, dodać przesiane
kakao, a rózgą dokładnie wymieszać całość na gładko. Lekko przestudzić i polać wierzch makowca. wygładzić i posypać siekanymi
migdałami lub
migdałami w płatkach. Dokładnie wystudzićSkładniki na
lukier:1/2 szkl
cukru pudru (może być ciut mniej)odrobina gorącej
wodyodrobina
białkaWszystkie składniki bardzo dokładnie utrzeć do białości. Lukrem zrobić ozdobne esy-floresy na wierzchu polewy. Poczekać aż
lukier stężeje. Kroić w kwadraty.Smacznego :)